Till att börja med läste jag någonstans att det är viktigt i vilken ordning man har i ingredienserna i färsen. Först ska saltet i för att binda vätskan i färsen så att bullarna inte spricker lika lätt under stekningen. Sen ska äggen i, och sist ströbröd och gräddmjölksblandningen samt ev. extra kryddning. För att bullarna ska bli saftiga ska det vara blandfärs; enbart nötfärs blir för torrt.
Den här gången provade jag också att försteka i ugnen för att de skulle hålla formen bättre, och resultate blev riktigt snyggt!
Färsen
1 kg blandfärs 70% nöt 30% fläsk
1 tsk socker
2 tsk salt
1-2 krm Vitpeppar
2 gula lökar
1 dl mjölk
1 dl grädde
1 dl ströbröd
2 ägg
Börja med att blanda ihop gräddmjölken och ströbrödet.
Finhacka lök och stek på medelvärme i smör tills den blir ljusbrun.
Blanda sedan färsen.
För att köttbullarna ska behålla fomen, blanda först saltet. Sedan äggen och sist gräddmjölken som fått svälla med ströbrödet samt löken.
Spritsa ut lagom bullar på en plåt, och rulla dem fina.
Sen in i ugnen varmluft 225 grader i 5 minuter.
Stek i cirka 5-10 minuter på medelhög värme. Om man steker fler omgångar i samma panna, kan man diska ur den efter varje omgång då det annars är lätt att det blir bränt i pannan. Jag tycker inte det brukar bli lyckat att använda pannan för att göra såsbas, funkar helt enkelt inte med köttbullar då det blir mest fett och ingen direkt fond.
Servera med kokt potatis, ärtor, lingonsylt och gräddsås!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar