Först cottage fries, egentligen bara potatisskivor i ugn, men blir härligt krispiga och går fort i ugnen. Olivolja, grillkrydda, timjan och salt. Blanda i en bunke så riskerar du inte att det blir för mkt olja då öveflödet stannar i bunken, oljan ska bara täcka potatisen, det räcker. Använd också en plan plåt för att få bästa stekytan, annars kommer inte värmen åt ordentligt. 200 grader i varmluft i 20 - 25 minuter.
Sen bearnaisen: Gör ett avkok på 1 halv gul lök (slut på schalottenlöken!), 1 dl vatten, 0,5 dl äppelcidervinäger, 10 vitpepparkorn. Koka ner till 2 msk, inte för fort, det måste ta smak. Sila av och häll över i en skål.
Vispa 2-3 äggulor, på lågvärme till de tjocknar lite. Jag kör 2:an på min induktionsspis, fungerar jättebra utan vattenbad då värmen är så kontrollerad med induktion. Smält 300 g smör (brukar använda 1 gula per 100g smör för att den inte ska spricka så lätt) och vispa ner långsamt så att såsen inte spricker.
Och så köttet: tjocka härliga skivor, mycket nymald svartpeppar och salt.
Hög värme i stekpannan; oljan ska ryka lite. Stek ca 1,5 min per sida och slå på cognac: flambera men akta spisfläkten! Ibland blir lågorna väldigt höga. På med 2 dl grädde salt, peppar, några droppar wostershiresås för lite syra och kalvfond. Jag hade också i lite soja för att ge extra kraft samt för att få såsen lite mörkare.
Helt ok middagsresultat, barnen åt sådär vi fikade en del innan så de va inte jättehungriga.
Tycker såsen blev lite väl kraftig och bean för tunn, annars bra.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar