måndag, februari 24, 2014

Kassler med champinjonsås i ugn och hasselbackspotatis

Jag tycker att kassler är supergott och lite underskattat. Extra god blir den om man bräcker den. Tror den här rätten är en gammal 80-tals klassiker men den förtjänar en comeback. Gjorde det lite festligare genom att ha hasselbackspotatis till, men kokt potatis eller ris går absolut lika bra. 


Potatisen ska skäras nästan hela vägen igenom, lägger man dem i en träslev när man skär så går det väldigt enkelt. Lägg på en plåt och en smör klick på varje potatis. Sedan in i ugnen i 20 minuter på 175 grader (varmluft). Tag sedan ut och bred på ytterligare en smörklick på varje potatis och pudra med ströbröd. In i ugnen igen ytterligare 20 minuter. Jag höjde värmen på slutet till 200 grader för att få fin färg. 

Medan potatisen är i ugnen, skär kasslern i knappt cm tjocka skivor. 

Bräck kasslern på medelvärme i smör och olja i några minuter per sida. 

Diska ur pannan mellan stekningarna och spara fonden som blir. Var noga med att den inte blivit bränd. 


Stek svampen, jag valde skogschampinjoner, jag tycker de smakar lite mer, och har en god nötig ton. 

Sedan är det dags för såsen, en ljusbrun bottenredning först och sedan i med svampen mjölk och grädde. Krydda med lite soja, socker och vitpeppar och fonden sen tidigare.  Viktigt här är att skippa saltet då kasslern avger mycket salt till såsen när den gratineras. Såsen är altså svår att smaka av då den är helt osalt! Så följ receptet noga. Det blir också fel pm du tar mer kassler än receptet och inte gör mer sås i proportion, då drt också kan bli för salt. 
Sist av allt lägg kasslerskivorna i en form och häll över såsen. Gratinera i ugn i 15-20 minuter. 



Barnen var helt galna i potatisen så den lär det bli repris på! De tyckte det smakade som chips. 


Receptet

1kg kassler
75g smör 
0,5 dl mjöl
250g champinjoner
2tsk kinesisk soja
2tsk socker
5,5dl mjölk
2,5dl mellangrädde
Vipeppar efter smak






Inga kommentarer: